בשורה לעסקים קטנים, הכל על רפורמת "עסק זעיר"
מסלול מס הכנסה חדש – "עסק זעיר" החל משנת 2024
בעקבות שינוי בחקיקה, נוצר מעמד חדש לעניין מס הכנסה: "עסק זעיר".
במאמר זה, אסביר מהו "עסק זעיר". אסקור את האתגרים וההזדמנויות של בעלי עסקים קטנים, ואסביר על החקיקה החדשה שנחקקה בעניין. המאמר יתמקד ברקע לשינוי, השינויים בחוק, המשמעות שלהם וההשפעה על עסקים קטנים.
אז מה זה "עסק זעיר"?
עד היום, הכללים השונים שחלים על עסקים גדולים חלו גם על עסקים קטנים. דבר שיצר סרבול ועומס שגרמו להכבדה בהתנהלות של עסקים קטנים.
לפי החוק החדש, עסקים זעירים יהיו זכאים לנכות מהכנסותיהם שיעור הוצאה קבוע במקום לדרוש הוצאות בפועל. הכרה בניכוי קבוע, תקל באופן משמעותי על התנהלות עסקים קטנים.
על פי המודל המוצע, הטיפול של רשות המיסים בעסקים זעירים יהיה דומה לזה של שכירים שעובדים בעבודה נוספת. חישוב שיעורי המס, הטבות המס, נקודות הזיכוי וכדומה, יתבססו על מערכת תיאומי המס הקיימת כיום, שבאמצעותה מבוצע חישוב ניכוי המס לשכירים.
לפי המתוכנן, ברוב המקרים, יהיה על בעל העסק הזעיר להיכנס למערכת תיאומי המס במהלך שנת המס, ולדווח על מחזור עסקאותיו המשוער ועל פרטים שונים הרלוונטיים לעניין קבלת זיכויים שונים. המערכת תחשב את שיעור המס לתשלום, בהתחשב בהכנסות הצפויות ובנתונים האישיים של בעל העסק, וגם בניכוי ההוצאות הנורמטיבי.
רשות המיסים מקדמת תקנות לפיהן, מי שידווח במערכת וישלם את המס הנדרש, יהיה פטור מהגשת דוח שנתי למס הכנסה, ובמקרים רבים גם מתשלום מקדמות.
מדובר במודל שהוא בעיקרו וולונטרי. כלומר, בעל עסק קטן שיש לו הוצאות עסקיות גבוהות ומעדיף להישאר במצב הקיים, יוכל להגיש דוח שנתי רגיל ולחשב את הכנסתו החייבת בהתאם להכנסות והוצאות העסק.
מי יכול להיות בעל עסק זעיר?
יחיד (לא חברה) שמפיק הכנסות מעסק או משלח יד ושמתקיימים בו התנאים להלן:
- מחזור העסקים שלו עד 120,000 ₪ (הסכום הוא לשנים 2024-2025).
- פקיד השומה רשם אותו כ- בעל עסק זעיר.
כאן המקום לציין, כי למרות הדמיון "עוסק פטור" במע"מ לא חייב להיות "עסק זעיר" במס הכנסה ולהיפך. לדוגמה, למרות שבעל מקצוע חופשי חייב, גם אם הכנסתו נמוכה, להירשם כ"עוסק מורשה", הוא יוכל להיות מוגדר כ"עסק זעיר".
איך זה עובד?
לפי החוק, מי שמבקש להירשם כבעל "עסק זעיר" יגיש בקשה לפקיד השומה עד המועד שבו הוא מחויב להגיש דוח שנתי. נוסף על כך, מס הכנסה ירשום אוטומטית מי שנרשם כ"עוסק פטור" גם כבעל "עסק זעיר", וזאת אף בלא שהגיש בקשה.
"עוסק פטור" שנרשם ע"י פקיד השומה כבעל "עסק זעיר" ברישום האוטומטי, יהיה רשאי לבקש לבטל את רישומו עד המועד שבו הוא מחויב להגיש דוח שנתי. כמו כן, בדומה ל"עוסק פטור" יבוטל רישומו של "עסק זעיר", אם המחזור שלו גבוה או אם אינו עומד בתנאים שנקבעו.
במקום הוצאות, ינוכה מהכנסתו מעסק או משלח יד של בעל "עסק זעיר" סכום השווה ל- 30% ממחזור העסקאות שלו. מדובר בניכוי שאינו תלוי בהוצאות בפועל. מי שירשם כ"עסק זעיר" לא יוכל לדרוש הוצאות, פחת או ניכויים שונים, למעט תשלום לקרן השתלמות והפקדות לפנסיה.
חשוב לדעת, כי בעת מכירת נכס ששימש "עסק זעיר", יתווסף לשווי המכירה סכום הפחת שהיה ניתן לנכות בעסק רגיל.
מי שהפסיק להיות בעל "עסק זעיר" במהלך השנה רשאי לנכות את סכום הניכוי בשיעור 30% (אך לא יותר מ-30% ממחזור "עוסק פטור")
מי לא יכול להיות בעל עסק זעיר ?
- מי שמעסיק עובדים.
- לא ניהל ספרים קבילים.
- בעל הכנסה מעסק שאינה מיגיעה אישית (עסק שהוא אינו עובד בעצמו).
- חלק מההכנסה מעסק התקבלה מאדם שהוא מעסיקו באותה שנה.
- ההכנסה מתקבלת מחברה משפחתית.
- מעל 25% מההכנסה העסקית התקבלו מקרובו, או ממי שהיה מעסיקו ב- 3 שנות מס הקודמות.
- הוא בעל שליטה בחברה.
הערות חשובות:
- מי שהיה "עסק זעיר" ובשנה אח"כ דרש הוצאות כרגיל, לא יכול לחזור להיות זעיר שנתיים נוספות.
- מחזור "עוסק פטור" (גם "עסק זעיר") נקבע ל- 120,000 לשנים 2024-2025.
אז מה עושים עכשיו?
ישנן מספר השלכות של רישום כ-"עסק זעיר" שחשוב לשים לב אליהן, ולכן, אני ממליץ לחלק גדול מהעסקים להשתמש בליווי של יועץ מס כדי להנות בין השאר מהשירותים ומהיתרונות הבאים:
- ליווי ומענה לשאלות מקצועיות.
- הפקת אישורים במהלך השנה ושירותים נלווים.
- בחינה ומעקב של עמידה בתנאים של "עוסק פטור" ו"עסק זעיר".
- ניהול פנקסים קבילים.
- בדיקה לגבי כל שנה אם משתלם להיות "עסק זעיר".
- מעקב אחר תשלום נכון לביטוח לאומי.
- מימוש זכויות בהגשת הדוח והגשה נכונה כדי לנצל את הטבות המס המגיעות לך.
- עריכת תיאום המס מדויק.
- יעוץ לעסק מתפתח.
- חישובי פחת במכירת נכסים.
- בחירה במסלול "עסק זעיר" עלולה לגרום לפגיעה בקצבאות.
המשרד מציע שירות מותאם גם לעסקים קטנים ועוזר ללקוחות בקבלת ההחלטה האם לעדכן את מעמדם או להירשם כ"עסק זעיר".
לסיום, אני זמין לסייע ולעמוד לרשות לקוחות המשרד בכל שאלה. אשמח לסייע לכם ולספק פתרונות מותאמים אישית לצרכיכם. אל תהססו לפנות אלי כדי שאוכל לעמוד לצידכם בניהול העסק בצורה מתקדמת ונכונה.