הצהרת הון היא מסמך חשוב ומרכזי בביקורת של מס הכנסה על עסקים. היא מספקת לרשות המיסים מידע על הנכסים שלך, ומשמשת כאמצעי שמשקף את הגידול בהון לאורך השנים תוך בחינה האם הגדילה מתאימה להכנסות המוצהרות של העסק.
אם אתה נדרש למלא הצהרת הון למס הכנסה, ישנם כמה דברים חשובים שעליך לקחת בחשבון על מנת להבטיח שהמידע שאתה מספק מדויק ונכון. במאמר זה, אני אסביר בקצרה, מהי הצהרת הון וכיצד למלא את ההצהרת למס הכנסה.
מהי הצהרת הון?
הצהרת הון הינה דו"ח על נכסים והתחייבויות בנקודת זמן מסוימת.
ההצהרת נועדה לבחון את הונו של הנישום באותה נקודת זמן.
לדוגמה:
אם לאדם היו נכסים שונים (בית, יתרה בבנק, קופות גמל, רכב ועוד) בשווי 1,000,000 ₪ והתחייבויות (משכנתא, הלוואות ועוד) בסך 300,000,
הרכוש הנקי שלו הוא 700,000 ₪.
מטרתה של הצהרת ההון היא לבחון האם קיימים פערים בין הכנסות שהצהרנו עליהן בדו"ח השנתי ובין המציאות, בדרך של בדיקת ההפרש ברכוש בין שתי נקודות זמן וכך להלחם בהון השחור.
לדוגמה:
אדם הגיש הצהרת הון ליום 31/12/2018 והצהיר על רכוש בסך 700,000 ₪.
בהתאם לדרישת מס הכנסה, הוא הגיש הצהרת הון נוספת ליום 31/12/2022 בה הצהיר על רכוש בסך 1,000,000 ₪.
אם ההכנסות עליהן הצהיר בין השנים 2019-2022 הסתכמו ב-50,000 ₪ לשנה, יתכן מאוד שהוא יזומן לדיון במס הכנסה כדי להסביר את הפער.
מתי צריך כדי להגיש הצהרת הון?
להבדיל מדו"ח שנתי, אותו יש להגיש בכל שנה, הצהרת הון מוגשת אחת לכמה שנים ורק עפ"י דרישה של מס הכנסה.
בדרך-כלל מס הכנסה דורש הצהרת הון ליום 31/12 לאותה שנה בה נפתח העסק. תדירות הצהרות ההון משתנה בהתאם לדרישה ואינה צפויה. בממוצע, בעלי עסקים נדרשים להגיש הצהרת הון אחת לכ-5 שנים.
מה רושמים בהצהרת הון?
הצהרת ההון הינה רשימה ארוכה ומפורטת הכוללת את כל הרכוש וההתחייבויות של הנישום ובני ביתו. יש לעבור בקפדנות על כל סעיף בטופס ולמלא באופן מלא ומדויק את הרכוש.
חשוב מאוד! יש לציין בהצהרת הון את כל הנכסים וההתחייבויות. השמטת נכסים בהצהרת הון הינה עבירה פלילית, אך יותר מכך, אי רישום נכס פוגע בנישום בכך שהוא מגדיל את ההפרש בין הצהרות ההון ועלול להוביל לדיון במס הכנסה.
לדוגמה:
בהמשך לדוגמה קודמת, אם אותו אדם שכח לרשום בהצהרת הון ליום 31/12/2018 נכסים בסך 200,000 ₪, והרכוש הנקי שלו בפועל היה 900,000 ₪, במצב זה, אין הפרש שאותו נתבקש להסביר.
יש לרשום בהצהרת ההון את מחיר עלות הנכסים ולא את שווים ליום ההצהרה.
לדוגמה:
בית שנרכש לפני 10 שנים ב-800,000 ₪ והיום הוא שווה 1,500,000 ₪ ירשם בערך הקניה בסך 800,000 ₪.
הלוואה בסך 100,000 ₪ שנלקחה לפני 3 שנים, לא הוחזרה ועקב ריבית והפרשי הצמדה החוב גדל ל-120,000 ₪. תירשם בערך מקורי של 100,000 ₪.
מה מס הכנסה עושה עם הצהרת הון?
מס הכנסה עורך השוואת הון בין השנים. כלומר, בוחן את סך ההכנסות שהצהרנו עליהן בין שתי הצהרות ההון, כמו-כן מתבצע אומדן של ההוצאות הפרטיות אותן הוצאנו באותן שנים(לפי טבלאות מחיה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה). הסכום המתקבל מההפחתה של אומדן ההוצאות מסך ההכנסות עליהן הצהרנו, אמור לשקף את הגידול בהון באותה תקופה. אם הגידול בהון, בהתאם להצהרות שהגשנו, גדול יותר, מס הכנסה ידרוש הסברים לגידול. אם לא נצליח להסביר את ההפרש, עלולים לתלות את ההפרש בהכנסות של דווחו.
איך מסבירים הפרש הון גדול?
הפרש הון ניתן להסביר בעיקר ממקורות הכנסה שונים. לדוגמה, ירושה גדולה, פדיון של קופת-גמל, קרן-השתלמות, מתנות שהתקבלו ועוד. לחילופין, אם ניתן, אפשר להוכיח שעליות המחיה נמוכות מהאומדן שנעשה.
פה המקום לציין, שבזכות נסיון של שנים של עבודה מול מס הכנסה, אני מקפיד להערך להצהרת ההון כבר בהגשת הדוחות השנתיים לאורך השנים. בדיקה אחראית של הנתונים, עריכה והצגה נכונה של המידע בדו"ח, תוך זיהוי נקודות בעייתיות בעסק וטיפול בהן, עשויה לחסוך עוגמת נפש רבה ללקוח בעתיד.
לסיכום, עריכת הצהרת הון ובדיקת השוואת ההון היא משימה חשובה אך לא תמיד פשוטה שדורשת דייקנות והבנה מעמיקה. אם אתה מעוניין לקבל בחינה מקצועית של הנתונים ועריכת הצהרת הון באופן מדויק ומיטבי, אשמח לעמוד לרשותך.